Artrose: injectietherapie, shockwave therapie en bewegingsadviezen voor de hond
17/12/2024Osteoartrose is een veelvoorkomende aandoening bij honden, waarbij het kraakbeen in de gewrichten afbreekt, wat leidt tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Deze aandoening kan de kwaliteit van leven van een hond ernstig beïnvloeden. Er zijn er verschillende behandelmethoden beschikbaar om pijn te verlichten en de gewrichtsfunctie te verbeteren. Bij een klassieke behandeling wordt frequent gebruik gemaakt van medicatie zoals NSAIDs, monoclonale antistoffen en fysiotherapie. Wanneer deze therapie echter onvoldoende of geen effect heeft, dan zijn shockwave, intraveneuze of intra-articulaire injectie therapie een mogelijke behandelingsoptie om het welzijn van de hond te verbeteren. In deze lezing zal het werkingsmechanisme en de te verwachten resultaten van deze technieken besproken worden.
In een tweede weel wordt dieper ingegaan op advies dat aan de eigenaar kan gegeven worden om een hond met osteoartrose zo goed mogelijk te ondersteunen in de thuisomgeving. Hierbij komen onder andere omgevingsmanagement, bewegingsadvies, manuele therapie en enkele voorbeelden van oefentherapie aan bod.
Tijdstip
Datum: 17/12/2024Uur: 19u30: ontvangst met broodjes en een drankje. 20u - 23u: bijscholing
Spreker(s)
Dr. Evelien BogaertsDr. Evelien Bogaerts
Dr. Evelien Bogaerts studeerde af als dierenarts aan de Universiteit Gent in 2012. Na een internship startte ze als algemeen praktijkdierenarts. Haar leergierigheid bracht haar echter in 2015 terug naar de Universiteit Gent waar ze een doctoraatsonderzoek uitvoerde over de genetica van kruisbandproblemen bij honden. Nadat ze in 2021 haar doctoraatsdiploma behaalde, begon ze aan haar specialisatieopleiding Sportgeneeskunde en revalidatie op de dienst orthopedie en fysiotherapie bij de kleine huisdieren. Evelien focuste zich tijdens haar opleiding niet enkel op de diagnostiek in de sportgeneeskunde en de revalidatie na een operatie, ze heeft zich de voorbije jaren ook verdiept in de orthopedische chirurgie. Ondertussen behaalde ze ook het diploma van Certified Canine Rehabilitation Practitioner aan de universiteit van Tennessee. Begin 2024 werd ze Diplomate van de ECVSMR, European college of veterinary sports medicine and rehabilitation. Momenteel is ze 80% werkzaam bij Anicura Malpertuus en 20% bij de Faculteit diergeneeskunde op de dienst orthopedie en fysiotherapie bij de kleine huisdieren.
Inschrijven
Type ticket | Prijs | Aantal |
---|