Fabels en feiten over voeding (BMO)

06/02/2025

Dagelijks worden we om de oren geslagen met welgemeende adviezen en allerlei beweringen over voeding. Vele van deze inzichten spreken elkaar tegen; sommige kloppen, andere zijn slechts gedeeltelijk waar en weer andere zijn compleet uit de lucht gegrepen. Maar wat en wie kunnen we nog geloven? Wat mogen we nu wel eten en wat beter niet?

In deze voordracht geeft Eric De Maerteleire antwoorden op verschillende vragen over voeding, waarbij hij zich baseert op het recentste wetenschappelijk onderzoek. De antwoorden zijn soms verrassend, maar in ieder geval worden praktische adviezen gegeven met als doel de gezondheid van de mensen te verbeteren.

In de lezing wordt een keuze gemaakt uit onderwerpen, zoals:

  1. Zijn aardappelen dikmakers?
  2. Hoeveel eieren mag men eten per week?
  3. Vitamine D3: een wondervitamine
  4. Hoe bereken je je ideaal lichaamsgewicht?
  5. Zijn oesters libido bevorderend?
  6. Mag je nog spinazie opwarmen?
  7. Waarom zijn mensen verslaafd aan chocolade?
  8. Is koffiedrinken nu gezond of niet?

Na de voordracht is zeker nog veel ruimte voor het stellen van vragen.

Deze bijscholing is goed voor 3 bijscholingsuren (FAVV)

Tijdstip

Datum: 06/02/2025
Uur: 19u30 - 23u; inclusief pauze en ontvangst met broodjes

Spreker(s)

De Maerteleire Eric, Frans (Dr.Ir.)

Locatie

Salons Den Otter Zedelgem
Torhoutsesteenweg 76
Zedelgem
België

Home


Info-Spreker

De Maerteleire Eric, Frans (Dr.Ir.)

• (ere)directeur-manager Stadslaboratorium Gent
• ° Gent, 05.01.1950
• Opleiding middelbaar: Sint-Paulusinstituut Gent (1968)
• Diploma Bodemmicrobiologie, Institut Pasteur te Parijs (1972)
• Ir.voor de Scheikunde en de Landbouwindustrieën, UGent (1973) (tegenwoordig: bio-ingenieur)

Loopbaan:

• Assistent prof. Dr.Ir. Germain Heyndrickx, Fac. Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen, UGent (1973-1980)
• Doctoraat faculteit Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen; onderwerp “Warmteoverdracht en energieverbruik in geroerde gas-vloeistofdispersies” (februari 1980)
• Directeur-manager Stadslaboratorium Gent (01april 1980 tot 31 augustus 2010)
• Docent Hogeschool Gent CTL (1990 tot 1999) – Cursus ‘Fabricagecontrole in de voedingsindustrie’
• Erkend scheikundige voor de rechtbanken van België voor wat betreft voedingsgerelateerde onderwerpen.
• Erkend scheikundige en microbioloog (BELTEST-accreditatie) van het Ministerie van Volksgezondheid (FAVV) als hoofd van het Stadslaboratorium Gent.
• Op pensioen maar niet op rust ….

Specialisatie

• Relatie voeding en gezondheid.

Publicaties:

• Diverse publicaties in wetenschappelijke tijdschriften
• Auteur van verschillende boeken o.a. “Vergif en vervuiling” (1985); “Bioactieve stoffen in de voeding” (2005), “Geschiedenis op uw bord” (2008), “Over zinnenprikkelende oesters en verslavende chocolade” (2010),”Gezond eten, gezond ouder worden” (2019), “Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding” (2020), “Fabels en feiten over voeding en gezondheid” (2021), ‘Veroudering afremmen via voeding’ (29 augustus 2024).

Inschrijven

Type ticket Prijs Aantal