KHD 3 : Chirurgie van de luchtwegen & thoracale bijtwonden
25/04/2019Sponsors van deze avond zijn Virbac en Fendigo. Deze opleiding is goed voor 3 EBP’s.
Kathelijn Vermote studeerde af als dierenarts aan de UGent in 1999.
Ze deed ervaring op in verschillende praktijken in binnen- en buitenland, waaronder tussen 2012 en 2018 in DAC Hond en Kat te Astene-Deinze. Sinds januari runt ze haar eigen praktijk in Dilbeek en is ze free-lance chirurg voor zachte weefsels en orthopedie voor gezelschapsdieren.
Er wordt speciale aandacht gegeven aan het Brachycephaal Obstructief syndroom (BAOS), trachea letsels, larynx en thoracale bijtwonden.
Brachycephaal Obstructief Syndroom –BAOS-, is door de populariteit van kortsnuitige rassen een veel geziene aandoening in de praktijk. Diagnose en symptomen van BAOS en verschillende operatieve technieken van naroplastie worden besproken, ook zal dieper worden ingegaan op resectie van het zacht gehemelte en larynxzakjes. Naar aanleiding van de opvang van de BAOS patient voor/na de chirurgie wordt het plaatsen van een nasotracheale tube, nood-tracheostomie en permanente tracheostomie besproken. Deze technieken kunnen ook van pas komen bij bepaalde aandoeningen aan de oropharynx zoals pharyngeale mucocoele, en bepaalde aandoeningen, trauma, zwelling of een massa thv. de larynx. Bijtwonden komen ook regelmatig voor bij de hond en kat. Bij bijtwonde aan de hals kunnen technieken zoals tracheotomie en tracheale resectie met tracheale anastomosis van pas komen. Snel en juiste handelen bij de patient met thoracale bijtwonden kan bepalend zijn voor de uitkomst. Eerste hulp bij thoracale bijtwonden en exploratie van thoracale bijtwonden wordt besproken, zodat de dierenarts zich in volle vertrouwen en met goed resultaat deze patient kan behandelen.
Tijdstip
Datum: 25/04/2019Uur: 19u45